MATKA 14: BOULOGNE-SUR-MER–DIEPPE
HARRI HEIKKILÄN PATIKOINTIBLOGI
Etappi #77: AultCriel sur Mer
ETAPPI 78 Criel sur Mer–Dieppe
Aamulla varvas oli parempi, päätin sittenkin edistää varovasti matkaa, ajoin bussilla seuraavaan kylään, Petit-Cauxiin. Käveltävää jäi 12 km.
Dieppe on kummallinen kaupunki. Sitä ei voi sanoa kauniiksi, eikä voi montaa muutakaan länsirannikon ranskalaiskaupunkia, jota toinen maailmansota on murjonut. Mutta Dieppe on saanut jotenkin erityisellä tavaööa takkiinsa, sillä vanhoista matkailumainoksista päätellen, tämä on ollut varteenotettava matkailukohde pariisilaisille, komea ranta, sen takana laaja rantapuisto ja sen takana kaupunki, eturivissä tietysti paremman väen hotellit kerrostalot. Nyt puisto on suuri parkkipaikka ja talorivi kurjaa 60/70-luvun arkkitehtuuria. Satama hallitsee kaupunkia, mutta sekään ei ole entisessä vedossa. Kaupungissa on paljon rapistuvia taloja elävimmän ydinkeskustan ulkopuolella.
Mutta hyvää ruokaa on tarjolla. Sataman takana – ikäänkuin ei kenenkään maalla – sijaitsee Comptoir à Huitres, Osteritiski. Ulkopäin näyttää enemmänkin varastolta, mutta kun paksun oviverhon vetää syrjään niin siirtyy vuosikymmeniä taaksepäin. Valkoiset pöytäliinat ja zink, klassinen pitkä tiski. Madame kysyy varausta ja yliviivaa herra Harrin perheraamatun kokoisesta muistikirjastaan. Vain zink-sijainti oli jäljellä, vaikka arki-ilta. Se ei haittaa. Hieno näköalapaikka. Madame saapuu suuren tarjottimen kanssa, jossa päivän kalasaalis. Siitä valitaan. Ilokseni huomaan Pietarinkalan, ja valitsen sen, vaikka söin sitä edellisenäkin päivänä. Ja alkuun lajitelman simpukoita (18,50). Tilaan myös pienen pullon Chablista (16,50). Sommelier jäähdyttää lasin jäissä ja kaataa siihen viiniä maistettavaksi. Niin täydellistä.